Comment

Showing posts with label sap. Show all posts
Showing posts with label sap. Show all posts

Saturday, 21 June 2014

SAP ABAP interview question and answers part 5

Part1[1-10] Part2[11-20]  Part3[21-30]  Part4[31-40]  Part5[41-50]

41. Have you used performance tuning? What major steps will you use for these?
Ans - First of all tunning can be done. In three ways: disk i/o ,sql tunning , memory tunning, Before tunning u have to get the status of your database using Oracle utility called statpack , tkprof, then you should go for tunning.

42. What is lock object ?
Ans - Lock Objects used to synchornize access of several users using same data.


43.What is Tcode SE16. For what is it used. Explain briefly?
Ans - SE16 is a T-code for object browser.
Generally used to search the fields of SAP Tables . and respective data.

44.What is a batch input session?
Ans - BATCH INPUT SESSION is an intermediate step between internal table and database table. Data along with the action is stored in session ie data for screen fields, to which screen it is passed, program name behind it, and how next screen is processed.


45.What are the events in ABAP/4 language?
Ans- Initialization, At selection-screen, Start-of-selection, end-of-selection, top-of-page, end-of-page, At line-selection, At user-command, At PF, Get, At New, At LAST, AT END, AT FIRST.

46.What are internal tables?
Ans - Internal tables are a standard data type object which exists only during the runtime of the program. They are used to perform table calculations on subsets of database tables and for re-organizing the contents of database tables according to users need.


47.What is an ABAP/4 Query?
Ans - ABAP/4 Query is a powerful tool to generate simple reports without any coding. ABAP/4 Query can generate the following 3 simple reports:
Basic List: It is the simple reports. Statistics: Reports with statistical functions like Average, Percentages. Ranked Lists: For analytical reports. - For creating a ABAP/4 Query, programmer has to create user group and a functional group. Functional group can be created using with or without logical database table. Finally, assign user group to functional group. Finally, create a query on the functional group generated.

48.What is CTS and what do you know about it?
Ans - The Change and Transport System (CTS) is a tool that helps you to organize development projects in the ABAP Workbench and in Customizing, and then transport the changes between the SAP Systems and clients in your system landscape. This documentation provides you with an overview of how to manage changes with the CTS and essential information on setting up your system and client landscape and deciding on a transport strategy. Read and follow this documentation when planning your development project.


49.How to upload data using CATT ?
Ans - These are the steps to be followed to Upload data through CATT: Creation of the CATT test case & recording the sample data input. Download of the source file template. Modification of the source file. Upload of the data from the source file.

50.When do we use End-of-selection?
Ans - End-of-selection event are mostly used when we are writing HR-ABAP code. In the HR-ABAP code, data is retrived in the Start-of-selection event and Printing on the list and all will be done in End-of-selection event.


Part1[1-10] Part2[11-20]  Part3[21-30]  Part4[31-40]  Part5[41-50]

SAP ABAP interview question and answers part 4

Part1[1-10] Part2[11-20]  Part3[21-30]  Part4[31-40]  Part5[41-50]

31. What type of user exits have you written?
Ans - there are four types
1.function exit
2.menu exit
3.screen exit.
4.field exit.

32.What is difference between dialog program and a report?
Ans - Report is a excecutable program
Dialog is a module pool program.It has to be executed via a transaction only.
Dialog programming is used for customization off screens


33.What is Smart Forms?
Ans - Smart Forms allows you to create forms using a graphical design tool with robust functionality, color, and more. Additionally, all new forms developed at SAP will be created with the new Smart Form solution.

34.What are the components of SAP scripts?
Ans - SAP scripts is a word processing tool of SAP which has the following components: Standard text. It is like a standard normal documents. Layout sets. - Layout set consists of the following components: Windows and pages, Paragraph formats, Character formats. Creating forms in the R/3 system. Every layout set consists of Header, paragraph, and character string. ABAP/4 program.

35.What are indexes?
Ans- Indexes are described as a copy of a database table reduced to specific fields. This data exists in sorted form. This sorting form ease fast access to the field of the tables. In order that other fields are also read, a pointer to the associated record of the actual table are included in the index. The indexes are activated along with the table and are created automatically with it in the database.

36.In the ‘select’ statement what is “group by”?
Ans - Group by clause is used to fetch the data from the table by the specified field ex.select count (*) from emptable group by deptno where deptno = 1.
It is used to find the number of employees present in the specified department no.


37.What are the different types of data dictionary objects?
Ans - Data Dictionary Objects
* Tables
* Views
* Domain
* Data Element
* Type Groups
* Search Helps/Matchcode Objects
* Lock objects
* Structures
* Table Types

38.How can you debug a script form?
Ans - SE71 -> give the form name -> utilities -> activate debugger


39.How data is stored in cluster table?
Ans- A cluster table conatins data from mulitple DDIC tables. It stores data as a name value pair ( varkey, vardata)

40.What is the use of pretty printer ?
Ans - Exactly where can we link the functional module to abap coding.


Part1[1-10] Part2[11-20]  Part3[21-30]  Part4[31-40]  Part5[41-50]
 

Blogger news

Blogroll

About